Behandelbare problemen

 Voor welke klachten?

 

Veel verschillende klachten kunnen door osteopathie worden beïnvloed. Er zijn steeds meer honden die sporten en dat brengt ook een groter risico voor het oplopen van problemen met zich mee. Rare bewegingen, springen, vallen of wild spelen kunnen soms blokkades veroorzaken.

 

Rugklachten, stijfheid en (vage) kreupelheden zijn klachten die door het sporten makkelijk optreden en vaak goed met osteopathie te behandelen zijn. 

Verder kun je denken aan pijnklachten door arthrose en/of spondylose. De osteopathie kan dit soort aandoeningen niet genezen, maar het is vaak wel mogelijk verlichting van de klachten te geven. 

Verdere voorbeelden van problemen die goed met osteopathie te beïnvloeden zijn, zijn onder andere herniaklachten bij honden. 

 

Osteopathie kan ook ondersteunend werken of een oplossing zijn bij sommige problemen met de spijsvertering en bepaalde vormen van incontinentie.

 

Ook bij gedragsveranderingen zonder duidelijke oorzaak is het soms zinvol te kijken of de hond geen fysieke problemen heeft. Pijn kan (mede) een oorzaak zijn van verandering in gedrag. 

 

Bij acute klachten is het verstandig altijd eerst uw dierenarts raadplegen!

 

 

Behandeling: 

 

Werkwijze

De behandeling begint met een onderzoek van de hond. De hond zit, staat of ligt hierbij. Meestal wordt gekozen voor de houding waarin de hond zich het meest ontspannen voelt op dat moment. Wanneer er in het onderzoek problemen worden gevonden, wordt de hond aansluitend behandeld. 

Ook bij het behandelen van honden worden uitsluitend manuele zachte technieken gebruikt. De meeste honden laten dit probleemloos toe. De hond wordt niet verdoofd tijdens een osteopatisch onderzoek en/of behandeling.

 

De behandeling duurt over het algemeen ongeveer drie kwartier tot een uur. Een tweede behandeling volgt vaak met drie tot vijf weken.. 

 

 

Na de behandeling

Het is belangrijk dat de hond na de behandeling even rustig aan doet. Dit houdt over het algemeen in dat de hond wel mag wel worden uitgelaten, maar dat het beter is om niet meteen fanatiek te gaan sporten of bijvoorbeeld heel wild te spelen met andere honden. 

Veel eigenaren geven ook aan dat hun hond na de behandeling een paar dagen wat moe en stijf is en zelf meer rust neemt. 

 

Hoeveel behandelingen?

Bij een eerste consult kan meestal een redelijke indicatie gegeven worden, hoeveel behandelingen nodig zullen zijn. Hoeveel behandelingen nodig zijn is afhankelijk van de klacht. Hoe lang deze al bestaat speelt daarin mee en ook is van invloed hoe de hond zich laat behandelen. Gemiddeld wordt na drie tot vijf behandelingen het resultaat van de behandeling geëvalueerd. 

Honden worden altijd op de praktijk behandeld.

 

Wanneer niet behandelen of een behandeling uitstellen? 

In een aantal situaties kies ik ervoor een behandeling niet te doen of uit te stellen. Dit gebeurt altijd in overleg met de eigenaar.

 

Meestal is bij hele acute problemen osteopathie niet de eerst aangewezen therapie. Zeker bij klachten van inwendige organen (diaree, misselijkheid, overgeven), moet je altijd eerst je dierenarts inschakelen. 

Maar ook bij kreupelheden of rugklachten kan het verstandig zijn om eerst een dierenarts te raadplegen. 

Op de kliniek in Vorden werk ik nauw samen met de dierenartsen. Overleg met hen is altijd mogelijk. Wanneer je twijfelt of de problemen die je met je hond hebt wel of niet geschikt zijn voor osteopathie, kun je mij altijd bellen voor overleg. Mijn telefoonnummer kun je vinden onder Contact.